Project Firestart till C64

Det finns inte bara sportspel och “peka-klicka” spel till Commodore 64. Här ska vi titta på ett populärt “Shoot’em Up” spel till C64 som heter “Project Firestart”.

Om Project Firestart till C64

Spelet utvecklades av företaget Dynamix och släpptes 1989. Dynamix grundades 1984 och fortsatte att utveckla spel ända till 2001. Efter C64 fortsatte Dynamix att utveckla spel till plattformar som: DOS, NES, Sega CD, MacOS, Windows 3.x, Windows och till och med PS2. Project Firestart är ett spel för en spelare och klassas in i genrerna “Shoot-em Up” action och äventyr.

Spelets handling

Spelet utspelar sig i framtiden där jordens resurser håller på att ta slut. För att lösa problemet försöker man komma åt resurser på Saturnus måne Titan. Men eftersom klimatet på Titan omöjliggör för människor att arbeta på månen ska en ny livsform skapas. En potentiell lösning är forskningsrymdskeppet, vid namn “Prometheus”, som har världens mest moderna genetiska labb som man döpt till “Firestart Labs”. Prometheus skickas därför mot Saturnus.

Forskarna lyckas till slut att skapa den tilltänkta livsformen och fortsätter att utveckla och skapa nya prototyper. Plötsligt bryts radiokontakten med Prometheus. Eftersom regeringen har investerat enorma summor i projektet vill man se en lösning på problemet. Regeringen skickar därför sin bästa agent, Jon Hawking, till Prometheus. Hans uppdrag är att återskapa radiokontakten med jorden eller åtminstone rädda resultatet från forskningen.

Uppdraget i Project Firestart

Spelets huvudkaraktär, som du ska spela, är med andra ord Jon Hawking. Jon Hawkings uppdrag är att, ombord Prometheus, beväpnad med en laserpistol, hitta ett videoband med forskningen. Därefter ska Hawking aktivera en självförstörelsemekanism ombord Prometheus. Han har sedan två timmar på sig att lämna skeppet, annars sprängs han tillsammans med det.

Att spela Project Firestart till C64

Du styr Hawking ombord Prometheus. Spelperspektivet är plattform blandat med perspektiv och “filmsekvenser”, så kallade cut-scenes. Under spelets gång behöver du leta efter vapen, ammunition, lösa pussel, strida och leta efter ledtrådar.